Over de auteur Paula Hijne

Vroeger hield ik van rennen, touwtje springen, draaien en zweven op de kermis, rollen op het strand, koppeltje duikelen, crossen, rolschaatsen. Later ging ik zwemmen, zeilen, surfen, dansen en djembé spelen. In 2006 kon ik mij op een dag niet meer staande houden. Tijdens zware aanvallen van draaiduizeligheid was ik de controle over mijn lichaam kwijt. Het is de ultieme vorm van machteloosheid. Je bent dan totaal afhankelijk van je omgeving. Een paar jaar lag mijn sociale leven stil. Stap voor stap kwam ik weer voorzichtig onder de mensen en pakte werkzaamheden op. Alleen, ik bleef beperkt in het bewegen. Door de vele aanvallen van draaiduizeligheid is er een beschadiging aan de evenwichtsorganen ontstaan. Ik wist niet eens dat ik die had. 

Langzaamaan leerde ik weer bewegen. Ik ging meer werken en sporten. En zo leerde ik mijn grenzen kennen en hervond een nieuw evenwicht. In 2016 kwam het boek ‘Ménière in balans’ uit. Het boek is een handreiking om te leren omgaan met de ziekte van Ménière. Tijdens het schrijven van het hoofdstuk over het evenwicht kwam ik erachter hoe gecompliceerd de werking is. Ik wilde precies snappen wat er fout gaat. Dan is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe het evenwicht werkt als het goed werkt. Daar kon ik geen Nederlands boek over vinden. De medische, wetenschappelijke uitleg op internet was nog te ingewikkeld voor me. 

Hoe werkt het evenwicht nu echt? Wat heb ik nodig om het te begrijpen? Al snel kwam ik erachter dat het niet alleen om de evenwichtsorganen gaat. De werking valt of staat met de werking van een complex evenwichtssysteem. Dat heb ik uitgewerkt in Evenwicht in uitvoering. Het was geen eenvoudig proces, integendeel, het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om het in heldere taal te beschrijven. Mijn eigen evenwicht is tijdens het schrijfproces letterlijk en figuurlijk op de proef gesteld.

Het evenwicht is altijd in beweging, altijd aan het werk.
Vandaar de titel: Evenwicht in uitvoering.

Paula Hijne rennend op het strand

Paula heeft een eigen bedrijf Via Novus Coaching. Zij werkt als HoorCoach en begeleidt mensen met gehoorverlies, tinnitus en de ziekte van Ménière.  Ze geeft presentaties over Ménière en tinnitus. Zij is radiopresentator van het programma ‘Hoor jij wat ik hoor?’.  Paula begeleidt een oefengroep NmG (Nederlands met Gebaren). 

https://www.vianovuscoaching.nl/

Paula Hijne