Over evenwicht gesproken
Praten over het evenwicht, dat gebeurt niet vaak.
Eigenlijk alleen als het niet goed gaat.
Ik verloor mijn evenwicht
Als je valt weet je meestal waarom je bent gevallen; ergens over gestruikeld, omver geduwd door iets of iemand of na het springen verkeerd terecht gekomen.
Vaak is je evenwicht verliezen van korte duur. Lig je eenmaal op de grond dan is je evenwicht zo weer hersteld. De gevolgen van het vallen zijn voor iedereen anders; lachend weer opstaan, eerst beschaamd om je heen kijken voordat je opstaat, een kapotte knie, verstuikte enkel of zere teen tot ernstig gevolg waarbij je iets gebroken hebt.
Je hoeft niet persé te vallen als het om een verstoord evenwicht gaat. Je kunt je duizelig voelen en dat kan ook gevolgen hebben voor het ‘je in evenwicht houden’. Het blijkt dan niet meer vanzelfsprekend te zijn om makkelijk te bewegen. Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben en zeer verschillend van aard zijn; kort of langdurend, van mild tot heftig, in aanvallen of chronisch. En toch zijn er mensen die duizeligheid niet in verband brengen met het evenwicht. Want, wat weten we over het evenwicht en welke samenwerking is er met het hele lichaam? Deze kennis ontbreekt bij de meeste mensen. Pas als het goed mis gaat krijgen we uitleg van de arts en zoeken we er informatie over op internet.
Waarom wachten totdat het misgaat? Nu kun je de informatie over het fysieke evenwicht vinden in het boek ‘Evenwicht in uitvoering’. Hoe werkt jouw evenwicht?